Synergy.Network is preparing your experience...

שֵׁם

מלחמת ההישרדות של תל בית שמש מול כביש 38
ה׳, דצמ 27 2018, 11:00

גלריית תמונות

גלריית וידאו

תאור

בשבועות האחרונים מקיימת קבוצת תושבים מבית שמש וסביבתה, קמפיין להצלת תל בית שמש. מאבקם זכה לכותרות אף בתקשורת הארצית, וראש העיר עליזה בלוך הודיעה על התגייסותה למציאת פתרון חלופי לסלילת כביש 38 במקביל לשמירה על הממצאים הארכיאולוגיים במקום.

צוות 'שמש אונליין' יצא ללמוד את הסוגיה, התוצאות בכתבה שלפניכם.

 

תל בית שמש הינו גבעה המצויה ממערב לעיר בית שמש, את התל חותך כביש 38 בשוליו המזרחיים. ממזרח לתל – בתחומי העיר כיום, התקיים עד סמוך לקום המדינה כפר ערבי בשם 'עין א שאמס', ששימר ככל הנראה את שמה המקראי של בית שמש.

חשיפת התל

כבר בשנת 1912 התקיימו במקום חפירות ארכיאולוגיות, אולם הן לא העלו מממצאים משמעותיים. בשנת 1967 קיימו המועצה המקומית בבית שמש ואגף העתיקות במשרד החינוך והתרבות מבצע משמעותי לשיקום והמשך חשיפת התל, תוך שהם מגייסים עובדים מבוגרים וצעירים מובטלים מבין תושבי העיר לעבודות אלו. מאז 1990 ועד לימים אלו מקיימים צמד החוקרים מאונ' תל אביב – ד"ר צבי לדרמן וד"ר שלמה בונימוביץ, חפירות בשטח התל. במהלך שנים אלו מצאו במקום ממצאים ארכיאולוגיים חשובים שאין להם אח ורע.

חפירות הצלה

בעקבות פרוייקט הרחבת כביש 38, והתכניות להרחבתו על שטחו המזרחי של התל, סיכמו חברת נתיבי ישראל ורשות העתיקות על חפירות הצלה בשטח פיתוח הכביש, שלאחריהן ישוחרר השטח להמשך פיתוח הכביש.

כאן המקום להדגיש, כי חפירות הצלה משמעותן אפשרות להמשך פיתוח שטח או בניה, ולא עצירת הבניה. בעת בניה על שטח שחשוד כאתר בעל משמעות ארכיאולוגית, מבצעת רשות העתיקות או גוף מוסמך אחר חפירות, בהן מוצאים מן השטח הממצאים החשובים, כשלאחריהן, ברוב המקרים, משוחרר השטח להמשך פיתוח, במקצת מן המקרים, מבקשת רשות העתיקות שלא לחפור את השטח, אלא לכסותו. למשל במקרה של כביש, שטח הכביש מוגבה והעתיקות נקברות. רק במקרה של חשיפת ממצאים ארכיאולוגים שאין להם אח ורע, נעצרת הבניה במקום ומתבצע תהליך שימור.

לצורך ביצוע חפירות ההצלה, חולק השטח לשנים – ממערב לכביש, בשטח התל שכבר נחשף בעבר, וממזרח לכביש, בשטח עליו היה ממוקם הכפר הערבי 'עין א שאמס'. נבחרו שני גופים לבצע את החפירות; המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב בראשות הד"ר עודד ליפשיץ, והחברה של ד"ר יהודה גוברין.

יודגש כי מרבית שטח הרחבת הכביש, הוא למזרח תוואי הכביש המקורי, על שטח הכפר הערבי, ולא צפוי לפגוע כמעט בשטחו המוכר של התל ממערב לכביש.

ממצאים דרמטיים?

במהלך חפירות ההצלה, נתגלו שטחים נרחבים של ארכיאולוגיה, שלא היו מוכרים קודם לכן לחוקרים, אלא שהחוקרים חלוקים בדעותיהם לגבי חשיבות הממצאים. בעוד ד"ר צבי לדרמן - החוקר את התל מזה כשלושה עשורים - וד"ר יהודה גוברין טוענים כי במקום נמצאו שרידים לעיר מתקופת חזקיהו המלך ותעשיית שמן מפותחת, טוענים חוקרים אחרים, ובראשם ד"ר עודד ליפשיץ, כי חשיפת השטח לא העלתה ממצאים משמעותיים, שאין להם אח ורע באזור ובכלל.

מאבק ציבורי לשינוי תוואי הכביש

בעקבות הממצאים, ולמרות המחלוקת בין החוקרים, התארגנו קבוצת תושבים הפעילים בנושא הסביבה, למאבק ציבורי לשימור האתר כולו, ולדרישה לשינוי תכנון תוואי כביש 38, באופן שיאפשר את המשך שימור האתר. בקבוצה שנפתחה ברשתות החברתיות, החלו להחתים תושבים על עצומה בדרישה מגורמי התכנון להציל את האתר. ראש העיר עליזה בלוך שנרתמה לענין אף היא, סיפרה כי פנתה למשרד התחבורה והציעה חלופות לתוואי הכביש, באופן שלא יפגע באתר, עוד הוסיפה כי בכוונתה לקדם במקום תכנון  ובניית מתחם תיירותי, שיכלול אתר מבקרים פעיל ואף מלונאות.

ביום שישי כ"ז טבת, 4.1.2018, יתקיים במקום הפנינג גדול במטרה להעלות את מודעות הציבור לממצאים המרתקים, שיאפשר למשפחות לסייר ולראות מקרוב את הממצאים המלמדים על המשברים, חיי המסחר, דרכי האירוח והמקצועות השונים בהם עסקו תושבי בית שמש – המקראית.

בית ספר שדה כפר עציון תרם את מדריכיו לצורך האירוע, כמה תושבים התנדבו להדריך ולתרגם לשפות שונות, מדרשת בית שמש, תלמידי ביה"ס ברנקו וייס ועמותת 'קהילה' התנדבו לדאוג להפעלות שונות למשפחות ולילדים שיגיעו להפנינג.

פרטים נוספים אודות ההפנינג, ניתן לראות במדור 'אירועים' באתר 'שמש אונליין'.

* * *

סקירה היסטורית על העיר בית שמש המקראית המזוהה עם התל

בראשיתה הייתה בית שמש עיר כנענית גדולה. במשך השנים הייתה בית שמש עיר פלשתית, אך בעת ביאת בני ישראל לארץ וכיבושה בימי יהושע בן נון, נכבשה על ידי בני ישראל והפכה לעיר בנחלת שבט יהודה. "וַיְהִי הַגּוֹרָל לְמַטֵּה בְּנֵי יְהוּדָה לְמִשְׁפְּחֹתָם... וְנָסַב הַגְּבוּל... וְעָבַר אֶל כֶּתֶף הַר יְעָרִים מִצָּפוֹנָה הִיא כְסָלוֹן, וְיָרַד בֵּית שֶׁמֶשׁ וְעָבַר תִּמְנָה" (יהושע ט"ו, א-י).

בית שמש לא הייתה אחת הערים הגדולות בנחלת שבט יהודה, אך ודאי הייתה אחת החשובות שבהן. מיקומה סמוך לקצה גבול הנחלה ובקרבת ארץ פלשתים, הפכו אותה לנקודה משמעותית בממלכת ישראל. לכאן הגיע ארון הברית לראשונה לאחר נדודיו בערי הפלשתים.

עיר מרכזית בממלכת ישראל

בספר מלכים מוזכרת העיר: "וְלִשְׁלֹמֹה שְׁנֵים-עָשָׂר נִצָּבִים עַל כָּל יִשְׂרָאֵל וְכִלְכְּלוּ אֶת הַמֶּלֶךְ וְאֶת בֵּיתוֹ, חֹדֶשׁ בַּשָּׁנָה יִהְיֶה עַל הָאֶחָד לְכַלְכֵּל; וְאֵלֶּה שְׁמוֹתָם בֶּן-חוּר בְּהַר אֶפְרָיִם; בֶּן-דֶּקֶר בְּמָקַץ וּבְשַׁעַלְבִים וּבֵית שָׁמֶשׁ וְאֵילוֹן בֵּית חָנָן" (מלכים א', ד', ז-ט). נציביו של המלך שלמה היו פקידים בכירים, שמילאו תפקיד חשוב בניהול הממלכה. הנציבים היו אחראיים על גביית המיסים מתושבי המחוזות, ולכן הוצבו בערים המרכזיות בכל מחוז. העובדה שבית שמש הייתה אחת הערים בהן בחר שלמה המלך להציב את בן-דקר נציבו, מלמדת על חשיבותה הרבה באותה תקופה, המאה ה-10 לפני הספירה. ואכן, בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו בתל, נמצאו ממצאים מרתקים ומרשימים מתקופה זו. לדעת חוקרי התל, בנייה מרשימה ומפותחת כל-כך לא יכולה להיות פרי יוזמה פרטית או מקומית, והיא נושאת בהכרח חותם של ממלכתיות. דוד המלך ושלמה בנו, התחילו לבנות את העיר בית שמש, ושאר מלכי יהודה הפכו אותה מכפר קטן לעיר בינונית חזקה, שסימלה את נוכחותה של ממלכה ישראלית אל מול ארץ פלשתים.  

ערוץ נחל שורק

גם בעת העתיקה היה נחל שורק נתיב תחבורה חשוב בין מישור החוף להרי יהודה. בחלקו המזרחי מעמיק ערוץ הנחל בצורה משמעותית, ובקרבת העיר בית שמש הוא נפתח והופך רחב ונוח להליכה. מיקומה של העיר בית שמש על גבעה שולטת, מעל הקטע הרחב של ערוץ נחל שורק, הפך אותה לנקודה אסטרטגית וחשובה. אם נביט מהתל מערבה, נראה שהשטח הופך מתון יותר, ובו שדות מוריקים וכרמי ענבים לרוב. המעבר בין גבעות בית שמש, צרעה ואשתאול למישורים המתונים של שפלת החוף, היה בעת העתיקה קו הגבול בין ממלכת יהודה לארץ פלשתים. ישראל שלטו בהר ובגבעות בית שמש, ואילו הפלשתים שלטו במישורים ובגבעות המתונות של שפלת החוף.

חורבן בית שמש

בימי חורבן בית המקדש הראשון, חרבה העיר על ידי נבוכדנצר מלך בבל, שהחריב את ירושלים וממלכת יהודה, אולם בהמשך שבה ונבנתה, עד שנחרבה שוב בימי חורבן בית המקדש השני.

(הקטע ההיסטורי נכתב על ידי ערן ודוד גל-אור, מתוך סדרת ספרי הטיולים: '60 מסלולי טיול בארץ התנ"ך' אתר/אפליקציית מסלולים> להתאהב בארץ מחדש. http://bit.ly/2CBNcKW)

1

פריטים

12:00 - 09:00 ,8 פבר 2019
הפנינג סיורים חינמי לכל המשפחה בתל בית שמש

CATEGORIES

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

המשויך לחברה

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

דוברים

There are no speakers found

ספונסרים

There are no sponsors found

מארגנים

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

הורדות

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים