שֵׁם

בין בית שמש לירושלים: נחנך האתר הלאומי "חאן שער הגיא"
ב׳, נוב 30 2020, 15:00

גלריית תמונות

גלריית וידאו

תאור

בטקס חגיגי ומרגש בהשתתפות רה"מ נחנך אמש (א') האתר הלאומי החדש "חאן שער הגיא".

באתר ששופץ בהשקעה של מיליוני שקלים, הוקם מרכז מורשת אשר יספר את סיפורו של המקום וינציח את אומץ רוחם של מלווי השיירות בדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.


בעקבות החלטת הממשלה לפני כשלוש שנים, להקדיש את המקום לזכרם ופועלם של מבקיעי הדרך הנצורה לירושלים במלחמת העצמאות הושג כאמור התקציב הנדרש וסומנה המטרה והדרך לשדרוג האתר והקמת מרכז המבקרים.


מאז ובהתאם להחלטה זו החלה רשות הטבע והגנים בקידום עבודות תשתית ופיתוח מקיפות שכללו השלמת והסדרת אזור חניה ושבילי הליכה למבקרים, חיזוק ושיפוץ המבנים, טיפוח נופי וכן הקמת מרכז מורשת מרשים וחווייתי עם מייצגים ותכנים מיוחדים המותאמים לייעודו. זאת בהובלת ובמימון משרד ראש הממשלה, משרד ירושלים ומורשת ובשיתוף אנשי התוכן של רשות הטבע והגנים, עמותת דור הפלמ"ח ובני משפחותיהם וכן חברת בריז קריאייטיב, המתמחה בהקמת מרכזי המבקרים ונבחרה לבצע את הפרויקט.


מרכז המורשת החדש מאפשר למבקרים בו להיחשף ולהכיר מקרוב ובאופן חוויתי ועוצמתי את מורשת הקרבות בדרך לירושלים ואת סיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ"ח האמיצים ביחד עם מלווי השיירות, חלקם אזרחים , שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.

מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך 5 תחנות מרכזיות בהן: מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, עמדת דרך, עמדת אלחוט, עמדת אספקה, תחנה חווייתית המדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה ומיצג סיום בו המבקרים גם יוכלו לבחון את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים. הפעילות בתחנות הינה אינטראקטיבית בחלקה באמצעות דיסקיות המחולקות לכל מבקר בכניסה, ובסוף משמשות אותו גם לבחירת ערך החשוב לו, שיתלה על לוח הערכים שבאתר.


יצוין כי הטקס החגיגי לחנוכת האתר ומרכז המבקרים החדש בוצע כבר עתה מתוך התחשבות וכבוד ללוחמות וללוחמים האמיצים והמבוגרים שעודם בחיים ומחכים בכיליון עיניים להשקתו כאתר מורשת המנציח את סיפורם. יחד עם זאת האתר צפוי להיפתח לקהל המבקרים רק החל מחודש ינואר-פברואר, עת יושלמו כל העבודות וההיערכויות הנדרשות לקליטת הקהל. הביקור באתר ידרוש תיאום מראש בשל אופי הסיור שבו והכניסה אליו תהיה בתשלום.


סיפור שער הגיא והחאן


חאן שער הגיא, הידוע גם בשמו בערבית "באב אל ואד", בדרך המובילה מיפו לירושלים, היה לאורך השנים שלפני קום המדינה וגם במהלך מלחמת יום העצמאות ציר אסטרטגי חשוב מעצם היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסי הרים.

בזכות מאפייניו הצליחו הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה להציב מארבים ולפגוע בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. במהלך מלחמת העצמאות התקבלה החלטה בקרב המפקדים להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו והמטרה הושגה בזכות לוחמי הפלמ"ח שהובילו את הלחימה.


החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19 כאשר החאן שימש כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. המבנים בחאן שער הגיא הוכרזו כאתר לאומי החל משנת 1979. לאורך השנים היה ניתן לראות בו רק משוריינים , זכר לקרבות מערכות ישראל והוא לא זכה לביקורים רבים בין היתר בגלל בעיית נגישות תחבורתית.

 

בית שמש עמדה בצומת מרכזית בקרבות מלחמת העצמאות


במהלך המלחמה, פלש הצבא המצרי לאזור והקים משלט באזור שבו היום נמצאת בית שמש הוותיקה, סמוך לדיר-אבאן. במשלט זה, שנקרא המשלט המשותף, ישבו במשך מספר חודשים חיילי חטיבת הראל, כשהם מרוחקים כ־60 מטר בלבד מהמצרים. על משלט זה הוקמה בהמשך העיר בית שמש. המשלט המשותף נכבש במהלך מבצע ההר, שהחל בליל ה־19/20 באוקטובר 1948. היום נמצא במקום זה רחוב המשלט.
בבית שמש ובסביבתה היו קרבות קשים ועקובים מדם, כבר מתחילת מלחמת העצמאות הייתה הר-טוב במצור, בני היישוב סבלו התקפות כבדות שגבו אבדות בנפש. שיירת הל"ה - 35 הלוחמים, בפיקודו של דני מס, שנשלחה לסייע לתושבי גוש עציון הנצורים, יצאה ממעברת הר טוב, דרך בית שמש של היום. 
דרך בורמה, זו שפרצה לבסוף את הדרך לירושלים, נפרצה בסמיכות לבית שמש (כביש 38), עקפה את שער הגיא, ושחררה את ירושלים מהמצור.


המרכז החדש שהוקם יספר את סיפורו של האזור, ושל בית שמש בכללו.


 

תמונות:

חאן שער הגיא - צילם ייניב כהן

משוריינים בשער הגיא – צילם יניב כהן רט"ג



©ShemeshOnline
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ 'עדכונים בבית שמש' וקבלו את כל העדכונים, האירועים והמבצעים בבית שמש!
לחצו ושתפו גם לחברים: http://bit.ly/Idkunim5

1

פריטים

ג׳, מרץ 09 2021, 13:30
בידקו האם אתם עומדים בהגדרות "מחלים" של משרד הבריאות | מפוענח ע"י צוות ביה"ח 'הדסה'

CATEGORIES

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

המשויך לחברה

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

דוברים

There are no speakers found

ספונסרים

There are no sponsors found

מארגנים

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים

הורדות

 לא נמצאו תוצאות
לא נמצאו תוצאות
נסה לשנות את החיפוש או המסנן שלך כדי למצוא את מה שאתה מחפש.
אין פריטים